• Več kot 140 let izkušenj
Berlitz Jezikovne počitnice
Poučevanje je poslanstvo

Ali kako je kadrovnik našel Slovenijo

Andy je učitelj angleščine, ki je kot mladenič živel v New Yorku in se kasneje preselil v Detroit. Tam je spoznal Beti, dekle iz Slovenije in z njo prvič obiskal deželo na sončni strani Alp.

Profesor pravi, da smo Slovenci prijazni in topli. V Rogatcu, majhnem kraju, odmaknjenem od kozmopolitske Ljubljene, se počuti odlično. Večjih kulturnih razlik ne vidi, obožuje pa naš sproščen način življenja, kot ga opiše. Trenutkov, ko si je v Ameriki lahko vzel čas za klepet ob kavi s prijatelji na čudovit pomladni dan, je bilo bolj malo. Na celini čez lužo je vsakdanje, da ljudje s kavo v roki hitijo po opravkih.

G. Andy, v Slovenijo vas je pripeljala ljubezen, kot pravite. Po devetih letih življenja pri nas se verjetno že počutite domače. Kako pa je bilo na začetku?

Po poroki in selitvi nisem natančno vedel, kako bom našel delo v okolju, kjer ne poznam jezika, vendar sem imel nekaj adutov v žepu. Rad delam z ljudmi, sem potrpežljiv in govorim angleško. Odločil sem se, da se preizkusim v poučevanju angleščine. Oborožen s treningi in goro predelanega gradiva sem začel učiti in ugotovil, da v tem resnično uživam. Mislim, da sem našel svoje poslanstvo.

Že sedmo leto delate za jezikovno šolo Berlitz. Se ta morda kaj razlikuje od drugih jezikovnih šol v Sloveniji?

Načini, ki jih uporabljamo mi, se zares razlikujejo od večine. Berlitz sem izbral, ker je to priznana jezikovna šola, ki že 140 let po vsem svetu izvaja jezikovne tečaje na učnih metodah, ki strmijo k aktivnemu osvajanju snovi. Všeč mi je, da neprestano izboljšujemo izkušnjo učenja. Tudi sam sem del globalne ekipe, ki išče ideje za razvoj novih pristopov k poučevanju. Poleg tega so rojeni govorci v izobraževalnem procesu tujega jezika v Berlitzu pravilo, v nekaterih šolah pa žal še vedno izjema.

Ko govorite o zabavnih in aktivnih načinih učenja, mi na misel pridejo različne jezikovne počitnice. Tudi Berlitz vsako leto organizira Summer Adventure Camps, kajne? Kako poteka učenje v kampu? Uporabljate učilnice?

Vsak dan imamo določen čas, ki je namenjen učenju. Seveda ne govorim o klasičnem »usedi se in se uči iz knjige« sistemu. Teme obravnavamo skozi igro in ostale aktivnosti, ki krepi izbrano besedišče in slovnico. Obstajajo tudi trenutki, ko držijo v rokah knjigo, vendar jo lahko kmalu odložijo in tečejo ven po predmete, ki se na primer začnejo na določeno črko. Ko se vrnejo, z balonom med koleni skačejo po učilnici in odgovarjajo na zastavljena vprašanja. Njihova telesa in misli morajo biti nenehno v pogonu, da jim ne postane dolgčas. Dolgčas je huda reč.

Znano je, da so jezikovne počitnice eden izmed najbolj učinkovitih in vznemirljivih načinov za piljenje znanja angleščine. Kako vi vidite učenje v takem okolju? Katere koristi oziroma prednosti imajo otroci v kampih?

V kampu potekajo različne dejavnosti, izključno v angleščini. In ker so aktivnosti zabavne, so otroci bolj dovzetni za učenje. Še ena prednost Berlitzevih kampov je, da so vsi v ekipi rojeni govorci iz različnih angleško govorečih dežel in so 100 % predani spodbujanju uporabe angleščine v času celotnih počitnic, le koordinator je izjema. To je odlično za otroke, ker se srečujejo z jezikom v vseh okoliščinah, zato jo v nekem trenutku začnejo uporabljati, ter celo razmišljati v angleščini, čeprav tega prej niso počeli.

Radi bi spoznali še vaše doživljanje Summer Adventure Camp-a. Zagotovo ste ustvarili veliko lepih spominov.

Če potegnemo črto, imamo vsi v Adventure Camp-u od prvega dne do odhoda z Debelega rtiča ob morju ali Krvavca v gorah priložnost, da se učimo. Čudovito je gledati otroke, kako z neverjetno hitrostjo napredujejo v angleščini in jih hkrati na primer spodbujati, da premagajo strah v adrenalinskem parku. Pa tudi sam vsako leto počnem kaj novega. Med drugim znam zdaj uporabljati lok in vsaj v teoriji narisati portret.

Iz vseh zgoraj naštetih razlogov in še tisoč bi jih lahko našel, zakaj vas iz srca vabim, da svojega otroka letos vpišete v jezikovne počitnice Berlitz - Summer Adventure Camps.